Hoge Hexel 2024: III

25 september 2024 - Wierden, Nederland

Woensdag 25 september 2024
Onrustig geslapen en om 6 uur ben ik er klaar mee. Ik ga beneden zitten lezen met een kopje thee. Om 7 uur de honden uitlaten in de regen. Beetje jammer. Kort loopje maar dat zou het sowieso geworden zijn. De 5,5 km wandeling gaat het niet worden vandaag.

Het spettert nog een klein beetje. We lopen nu de 2 km. die we aan de wandeling van gisteren hadden kunnen koppelen. Het is niet perse een mooie wandeling maar we komen langs een aantal bezienswaardigheden.

Als eerste lopen we langs "Landgoed Den Vossenbosch". In de hoogtijdagen van de textielindustrie hier in Twente bouwde elke textielbaron een buitenverblijf. Zo ook dit landgoed dat in 1919 is gebouwd.

Er staat een mooi ijzeren hek met 2 ijzeren vossen erop. Daarachter zien we de oprijlaan en het landhuis. Het is duidelijk te zien dat het ooit een prachtig en rijk huis geweest moet zijn. Je kan je goed voorstellen dat koetsen getrokken door paarden over de oprijlaan naar een feest in het huis reden. Helaas is het wat vergane glorie. Ik hoop niet dat ze het helemaal laten verwaarlozen. Zou echt zonde zijn.

Als tweede komen we langs een vrij grote grafheuvel uit de bronstijd (2000 - 800 v.Chr.). Er schijnen hier in de buurt nog meer pre-historische grafheuvels van 3000 - 1000 v.Chr. te liggen, maar die hebben we niet gezien.

En als laatste komen we langs Monument Vossenbosch waar vroeger een Moluks woonoord was. Omdat niets daar meer aan herinnerde werd het huidige herinneringsmonument gemaakt. Zo wordt de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Wierden levend gehouden en ook de herinnering aan het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst wat hier eerst was.

In de middag gaan we naar Almelo. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat dit geen leuke plaats is. Onze eerste indruk is "Hoezo dan?" Ziet er best leuk uit, een vijver met bootjes, een plein met terrasjes, winkelgebied.

Als we verder lopen en de vierkante gebouwen zonder enige uitstraling zien snappen we dat commentaar eigenlijk wel. Tussen de betonnen blokkendozen staan ook enkele mooie, oude gebouwen. Wij hebben gemengde gevoelens over Almelo.

Het zonnetje schijnt en we besluiten de "Gravenallee" te gaan lopen, een rondwandeling van 20 minuten. Dat is weer erg leuk, een rondje langs de grote kerk, over een mooie brede laan met grote bomen aan weerszijden, langs statige huizen met als hoogtepunt Landgoed Huize Almelo. Een eeuwenoud kasteel omgeven door een mooi, groot park en met een lange oprijlaan. Helaas is het kasteel niet te bezoeken.

Weer terug op de Koornmarkt scoren we een lekker kopje koffie op een terrasje in de zon. Wat een bofferds zijn wij toch, ze hadden deze week veel regen voorspeld.

Weer terug in ons vakantiehuis zet Will een fietstocht uit via de knooppuntenapp. Hij gaat nog ff 30 km fietsen. Ik laat de honden uit en ga beginnen aan een haakwerkje met de net gekochte wol van de action.

1. Wil:
    25 september 2024
    Mooie en leuke dingen hebben jullie gezien en gedaan vandaag. En net als wij toch geluk gehad met het weer 😀